Grijile si gandirea negativa
Grijile si gandirea negativa cu privire la diverse situatii ce pot sa apara, pot fi daunatoare in cazul recuperarii medicale. Ele se adauga nivelului de stres si anxietate si ne pot afecta negativ starea de sanatate. Sfaturi despre inlaturarea starilor de anxietate si ingrijorare:
-
Atunci cand sunteti asaltati de griji, scrieti pe hartie ceea ce va ingrijoreaza si notati posibilele consecinte, atat pozitive, cat si negative.
-
Repetati-va faptul ca puteti suporta si trece prin perioada de recuperare medicala.
-
Cautati informatii despre pronosticurile dvs. si despre posibilele scenarii ce pot sa apara. evaluati, in mod realist, lucrurile care va ingrijoreaza si apoi incercati sa va concentrati pe alte activitati.
-
Incercati sa discutati cu o persoana apropiata sau cu un psiholog.
-
Alcatuiti o lista de activitati pe care sa va concentrati atentia de-a lungul perioadei de recuperare medicala.
Stresul si agitatia
Stresul si agitatia va pot afecta fizic in multe feluri, putand duce la tensiune musculara crescuta sau chiar la contractii musculare cronice. Acestea pot fi resimtite la nivelul mandibulei, a gatului, a umerilor, a zonei lombare sau a stomacului. Tensiunea musculara prelungita poate conduce la dureri migrene, spasme musculare sau alte leziuni. Pentru a reduce stresul si tensiunea musculara:
-
Invatati sa recunoasteti semnele instalarii tensiunii musculare. Opriti-va si concentrati-va asupra felului in care simtiti muschii din corp. Identificati acele zone musculare care par cele mai tensionate, atunci cand sunteti stresati.
-
Invatati sa va controlati respiratia. Respiratia profunda, care utilizeaza muschii abdominali, este preferabila celei superficiale, care utilizeaza muschii pectorali.
Dieta, exercitiile fizice si somnul
O dieta sanatoasa, exercitiile fizice adecvate, practicate regulat, va pot ajuta sa treceti printr-o perioada de recuperare medicala. Uneori, medicatia sau tratamentele primite pentru o afectiune sau pentru efectele ei, pot avea impact asupra apetitului, a nivelului de energie a organismului, a programului de somn. Discutati cu medicul dvs. curant despre diverse metode de combatere a acestor efecte nedorite in cadrul perioadelor de recuperare medicala.
Imbutatatirea dietei.
Penru a va metine o dieta sanatoasa in timpul perioadei de recuperare:
-
Mancati la intervale regulate, pe toata durata zilei si evitati sa mancati doar una sau doua mese grele si incarcate.
-
Alegeti alimente hranitoare si pline de vitamine, preferabil din cele care va plac.
-
Daca nu aveti pofta de mancare, incercati sa mancati portii mici, dar mai des.
-
Evitati alimentele nepotrivite perioade de recuperare. Evitati sa le aveti in casa.
Ramaneti activi
Exercitiile fizice regulate va imbunatatesc starea de sanatate si ajuta la receperareamedicala dupa boalasau accient. Faceti miscare in fiecare zi, chiar si numai pentru o perioada scurta de timp, insa zilnic. Discutati cu un specialist in recuperarea medicala pentru sfaturi privitoare la exercitiile pe care le puteti face.
Dormiti suficient.
Somnul este extrem de important in cazul unei afectiuni sau a recuperarii dupa o afectiune. Pentru a va odihni suficient:
-
Nu atipiti pentru perioade scurte in timpul zilei
-
Intindeti-va in pat numai daca intentionati sa dormiti, nu si pentru alte activitati precum privitul la televizor - nu folositi stimulente alimentare precum cafeaua sau ceaiurile, in apropierea orelor de somn faceti miscare in timpul zilei pentru ca organismul sa se poata odihni in timpul noptii
Acceptati si beneficiati de toata sustinerea de care puteti avea parte in perioada de recuperare medicala, de la:
-
Familie si prietenii apropiati
-
Medicul dvs. curant sau psiholog
-
Centrele specializate in recuperare medicala
De retinut
Afectiunile, bolile cronice sau accidentele pot fi cauzatoare de stres, care va afecteaza si mai mult starea de sanatate. Stilul de viata, precum stresul, grijile, anxietatea, tensiunea, dieta, exercitiile fiice, odihna, pot accentua simptomele de boala, sau, din contra, pot grabi recuperarea medicala. Sunt foarte multe lucruri care pot fi facute care ajuta la ameliorarea simptomelor de boala si imbunatatesc sansele de recuperare. Gandirea pozitiva, relaxarea, dieta sanatoasa, exercitiile fizice regulate, odihna si sustinerea din exterior pot imbunatati starea de sanatate si pot scurta perioada de recuperare medicala. |